miercuri, 15 iulie 2009

Primirea unei locuinţe ANL, încă în faza de utopie


În anul de graţie 2009 achiziţionarea unei locuinţe ANL a devenit un lucru aproape irealizabil şi extrem de spinos pentru marea majoritate a tinerilor gălăţeni. Pe lângă o sumedie de criteriii mai mult sau mai puţin semnificative cum ar fi vârsta ( mai puţin de 35 de ani), situaţia locativă actuală, starea civilă actuală, starea de sănatate, vechimea cererii, nivelul de studii sau pregătire profesională, de cele mai multe ori pentru primirea unei locuinţe ANL tinerii trebuie să treacă şi de birocraţia abuzivă din Primăria Galaţi. Culmea, chiar şi după ce reuşesc să treacă de feţele ursuze din Primărie, tinerii se împiedică de un lucru şi mai grav - lentoarea şi apatia autorităţilor. Cel mai convingător exemplu în acest sens este faptul că în ultimul an jumătate nici măcar un amărât de apartament ANL nu a fost repartizat în municipiul Galaţi. Desigur, motivul cel mai adesea invocat şi cel mai plauzibil este absenţa banilor, nicidecum ritmul năucitor de lent al modului în care se derulează lucrările. De pildă, în ultimul an jumătate peste 4.000 de tineri şi familii cu probleme sociale au solicitat ajutorul municipalităţii pentru a primi o locuinţă ANL, însă în zadar. Dintr-un total de peste 3.000 de cereri de locuinţe ANL, doar 1.024 de dosare au fost punctate, restul de 2.382 au fost respinse pe criteriul depăşirii vârstei de 35 de ani sau a neactualizării. Totuşi, e lesne de înţeles aproape pentru oricine că lista aprobată de Consiliul Local (CL) nu prezintă însă şi certitudinea că tot atâtea locuinţe vor fi date în folosinţă în acest an. Primarul PSD al Galaţiului, Dumitru Nicolae, a afirmat în nenumărate rânduri că repartiţiile se vor face în funcţie de apartamentele care se vor construi. Până atunci, să nu neglijăm faptul că municipalitatea are de finalizat cele 92 de apartamente încă în lucru de acum doi ani. Semn că se lucrează mai ceva ca în Legenda Meşterului Manole.
Un calcul cât se poate de estimativ ne arată că, în cazul în care municipalitatea ar reuşi performanţa de a construi în jur de 50 de apartamente ANL pe an, persoana cu numărul 1024 de pe lista aprobată de CL ar trebui să intre în posesia mult aşteptatului apartament în circa 21 de ani. Cel mai probabil, niciodată. În primul rând, pentru că respectiva persoană s-ar putea să renunţe la a-şi mai actualiza cererea. În al doilea rând, pentru că va depăşi cu siguranţă vârsta legală pentru acordarea unei locuinţe sociale. În consecinţă, un solicitant al unui apartament ANL pentru tineri ar lua casa la pensie. Cât priveşte renumita „pilă” extrem de folositoare în achiziţionarea unei locuinţe ANL, vom reveni pe larg în altă ediţie.

Cartierul fantomă ANL din Galaţi – o porţie mare de tăcere

Întrebat în cât timp va primi locuinţă ANL persoana cu numărul 1.024 de pe lista aprobată de Consiliul Local, primarul Nicolae a răspuns senin, pasiv şi cât se poate de sec: „Când ne dă Guvernul bani". Totuşi, primarul Nicolae se laudă că în 2009 va ridica 300 de locuinţe ANL în Cartierul Siret şi micro 17. „Am solicitat 600 de miliarde de lei vechi pentru construirea a 300 de apartamente în cartierul Siret. Bani să începem avem, dar nu ştim dacă găsim bani pentru a termina ceea ce începem". Aproape nimic însă despre finalizarea blocurilor ANL începute acum doi ani din Cartierul Siret.
Pe acelaşi subiect, secretarul de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Răzvan Murgeanu, a anunţat cu ceva timp în urmă la Galaţi că nu se vor efectua construcţii noi de locuinţe ANL decât după finalizarea celor încă în lucru. "Trebuie să terminăm ce-am început şi după aceea ne angajăm în alte lucrări, pentru că e o nebunie să începi 100.000 de lucrări ştiind clar că n-ai buget să le termini. Această practică trebuie curmată pentru că suntem prea săraci ca să construim ieftin şi prost", a subliniat oficialul.
Potrivit raportului oficial al primarului Nicolae (PSD) în anul 2007 s-au predat la cheie doar 64 de locuinţe ANL. Alături de cele 64 de apartamente, predate tinerelor cupluri fară locuinţă, s-au mai aprobat 22 de repartiţii destinate unor familii evacuate din casele nationalizate, dar s-au semnat şi actele necesare pentru acordarea unor terenuri destinate construirii prin credit ipotecar a 32 de apartamente. În anul 2008, nici măcar o locuinţă ANL nu a fost finalizată.
Una dintre explicaţiile crizei de apartamente din municipiul din sud-estul ţării a stat în blocarea dezvoltării cartierului ANL- "Dimitrie Cantemir" dintre Galaţi şi Brăila. Ei bine, după ce au fost construite primele blocuri de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) în cartierul Dimitrie Cantemir, autorităţile brăilene au început să atace în instanţă statutul terenului şi autorizaţiile de construcţie emise de municipalitatea vecină.
Certurile dintre administraţiile locale din cele două judeţe în privinţa încasării taxelor au dus astfel la stoparea lucrărilor. Din acest motiv, în şase ani s-au ridicat doar nouă blocuri. Proiectul ANL de ridicare a cartierului "Dimitrie Cantemir" este inclus în realizarea unei aglomerări urbane între Galaţi şi Brăila ce ar urma să adăpostească, conform proiectelor iniţiale, peste 500.000 de oameni până în 2020.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu