miercuri, 29 iulie 2009

Startul lucrărilor la termocentrala Enel de la Galaţi, întârziat din cauza avizelor de mediu şi a crizei economice


Lucrările de construcţie la cea mai mare termocentrală pe cărbune din sud-estul Europei, de tip ecologic, în valoare de un miliard de euro, vor fi amânate cel puţin până la începutul anului 2010, pe motiv că nu s-a obţinut autorizaţia de mediu, dar şi din cauza actualei crize economice.

Termocentrala realizată de Enel Italia urma să aibă ca punct de pornire al lucrărilor anul 2009, astfel încât până în 2011 să poată fi dată în funcţiune. La începutul săptămânii directorul general al Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan, declara că avizele de urbanism au îngreunat startul lucrărilor, iar investiţia va fi demarată în toamna acestui an sau cel mai târziu la începutul anului viitor.Totuşi, viceprimarul municipiului Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, a infirmat declaraţiile directorului Zonei Libere.
Potrivit acestuia, la ora actuală nu mai există nicio problemă legată de avizele de urbanism, ci obţinerea autorizaţiei de mediu creează anumite dificultăţi. “Nu e adevărat că ar fi probleme cu avizele de urbanism. Chiar este un proiect pentru care toată Primăria lucrează la capacitate maximă, deoarece această investiţie este mai mult decât ne-am fi dorit vreodată. Noi am acordat toate avizele ce ţineau de noi, însă procedura pe mediu e complicată şi greoaie. Autorizaţia de mediu nu ţine de Primărie. Procedura de mediu durează în jur de 230 de zile. Enel a depus documentele la mediu undeva prin martie-aprilie 2009, deci prin noiembrie –decembrie de abia obţin avizul de la mediu. Deocamdată lor le trebuie de la mediu un aviz de principiu că pot face documentaţia pentru a se autoriza lucrarea. Ei merg cu documentaţia de mediu în paralel şi pentru avizul de PUZ şi pentru autorizaţie”, ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.
Pentru a demara investiţia, Enel are nevoie de avizele de mediu din partea Republicii Moldova şi Ucrainei. Termocentrala va fi construită la aproximativ cinci kilometri de graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina şi, fiind o zonă transfrontalieră, vor fi necesare avize de mediu şi de la autorităţile din cele două ţări.
Ciumacenco a dat însă asigurări că proiectul ce constă în realizarea la Galaţi a celei mai mari termocentrale pe cărbune din sud-estul Europei, de tip ecologic, este prins în planul strategic al italienilor de la Enel.
“Termocentrala de la Galaţi este prinsă în planul strategic, deci credeţi-mă că nu vor fi probleme nici cu Ucraina şi nici cu Republica Moldava”, a declarat Ciumacenco. De altfel, continuarea investiţiei de la Galaţi a fost confirmată şi în cadrul unei întâlniri la Roma, între reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene şi cei ai părţii italiene.
Singura problemă, potrivit lui Ciumacenco, este actuala criză economico-financiară care a afectat şi gigantul energetic italian Enel. Din acest motiv lucrările nu vor putea începe anul acesta. "Au şi italienii problemele lor. Spre exemplu, Enel la nivel mondial are vreo 8 miliarde de euro pierderi şi nu cred că anul acesta în plină criză ei vor investi în termocentrala de la Galaţi. Tehnic nu se poate anul acesta”, a adăugat Ciumacenco.
Termocentrala de la Galaţi (cu două generatoare cu o capacitate fiecare de 700-900 de megawaţi) va avea ca materii prime cărbunii aduşi din Ucraina, iar unul dintre scopurile realizării sale ar fi scoaterea regiunii de sub dependenţa energetică de gazul din Rusia.
Firma Global International 2000 din Bucureşti a concensionat 36,5 ha de teren în Zona Liberă Galaţi. Potrivit directorului general al Zonei Libere Galaţi, terenul este concesionat pe perioadă maximă, 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu alţi 24 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu