vineri, 31 iulie 2009

Mii de pensionari gălăţeni se împrumută la CAR pentru a-şi plăti medicamentele şi facturile curente



Peste 8.500 de pensionari au apelat de la începutul acestui an la serviciile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Galaţi în vederea obţinerii unui împrumut. Bătrânii solicită bani pentru plata medicamentelor, a întreţinerii, a taxelor şi impozitelor, dar şi pentru a-şi ajuta copiii.

„În intervalul 1 ianuarie - 30 iulie 2009, am avut 8545 de cereri de împrumut aprobate, valoarea totală a sumelor acordate în această perioadă se ridică la 13,6 de milioane lei. Numai ieri (n.r 29 iulie) am acordat 101 de împrumuturi în sumă totală de aproape 200.000 lei”, ne-a declarat directorul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi, Ionel Hâncu
Comparativ cu aceeşi perioadă a anului trecut, reprezentanţii CARP Galaţi susţin că se înregistrează o creştere semnificativă, de aproximativ 3,6 milioane de lei. „În primele şapte luni ale lui 2009 am acordat împrumuturi în valoare totală de 13,6 milioane de lei, iar în aceaşi perioadă a anului trecut am acordat 10 milioane de lei”, a spus directorul CARP. Aceiaşi sursă ne-a comunicat că pentru acest an Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor şi-a planificat să acorde împrumuturi în valoare totală de 18 milioane de lei, însă cu siguranţă se va depăşi suma de 20 milioane de lei.
De cele mai multe ori, bătrânii recurg la această metodă forţaţi de pensiile mici, care nu le îngăduie obţinerea unui imprumut bancar.
Majoritatea cererilor de creditare sunt pentru nevoi care nu suferă amânare, precum medicamentele, tratamente, operaţii, plata întreţinerii, taxe şi impozite.
Cea mai mică sumă ce poate fi împrumutată de către un pensionar gălăţean este de 150 de lei, în timp ce suma maximă ajunge la 5000 de lei. Creditele se dau în funcţie de valoarea pensiei dar şi de fondul de care vârstnicul dispune în contul deschis la CARP. Banii trebuie returnaţi în decurs de 10-12 rate lunare. Pentru banii împrumutaţi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi percepe o dobândă de 7,5%.
Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) a subliniat că împrumuturi de 5.000 de lei se acordă doar pensionarilor care au un venit de cel puţin 1.000 de lei şi cel puţin doi giranţi. „Acordăm împrumuturi de 5.000 de lei doar membrilor care au o pensie de cel puţin 1.000 de lei, un fond social care să reprezinte o treime din valoarea împrumutului şi cel puţin doi giranţi”, a spus Hâncu.
Cât priveşte numărul restanţierilor, Ionel Hâncu a precizat că în evidenţele Casei de Ajutor Reciproc Galaţi figurează 252 de datornici, pentru aceştia stabilindu-se proprirea pe pensie. „Dacă beneficiarii nu îşi rambursează sumele restante conform termenului stabilit, suntem nevoiţi să solicităm Casei Judeţene de Pensii să li se pună poprire pe pensie pentru a ne recupera banii”, a menţionat directorul CARP Galaţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu